środa, 18 maja 2016

Kto jadł komosę?




Nie wszyscy wiedzą, że komosa (nazywana także łobodą, lebiodą lub hałajdą) -ten bardzo żywotny  chwast rosnący w naszych ogródkach i na polach- to bardzo wartościowe pożywienie.


Kiedyś było to tzw. jedzenie GŁODOWE. Pisze o tym Łukasz Łuczaj- etnobotanik. Być może dlatego zaniechano przyrządzania tej rośliny w celach konsumpcyjnych. A szkoda, bo naprawdę warto jeść komosę.

Ja jem, pamiętam jak przyrządzała ją moja mama i robię to tak samo.


Najpierw zbieram komosę i myję dokładnie. Kroję, blanszuję i wrzucam na patelnię.


Chwilę podduszę.



Zbieram szczypior czosnkowy, myję, kroję i dodaję do komosy.
 Do tego sól, pieprz. Dodać można też jajko lub śmietaną.

Uwaga!! Moje danie wjeżdża na stół. Mniammmm.......


Pomysłowych dań z komosy życzy Ziołowy Smak Zdrowia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz