Najpierw odbyło się losowanie, w którym przypadł dla nas OBIAD.
Jaki może być obiad? No jaki?
Oczywiście jeśli z Ziołowym Smakiem Zdrowia to tylko DZIKI.
Wykonaliśmy plakat:
fot. J.Gielecka
Postanowiliśmy wykonać danie o nazwie PASTA Z CHWASTA
Zgromadziliśmy potrzebne produkty:
makaron pełnoziarnisty penne,
oliwa z oliwek,
papryka czerwona,
papryka żółta,
seler naciowy,
cebula,
żółty ser,
ziarna sezamu,
CHWASTY: podagrycznik, przytulia, kurdybanek, pokrzywa, krwawnik, czosnek-szczypior, mniszek liść oraz pączki kwiatowe.
Szczerze mówiąc....nie wiedziałam jak młodzież podejdzie do tematu.
Ale przekazując chłopcom skład naszego pesto usłyszałam- noooo... to grubo będzie.
Od dłuższego czasu pokazuję młodzieży rośliny, opowiadam o nich, podpowiadam jak można je wykorzystać. Mamy też swój ogródek ziołowy w skrzynkach. A teraz zaistniała świetna okazja by pokazać coś więcej.
No to gotujemy!
fot. J.Gielecka
Daniel i Krzysiek dali z siebie wszystko, pokazali prawdziwy kunszt kucharski. Począwszy od właściwego przygotowania produktów (umówmy się...nie na co dzień jemy chwasty...), poprzez samo kucharzenie, piękne podanie, dopracowanie szczegółów estetycznych aż do posprzątania stanowisk.
fot. J.Gielecka
fot. J.Gielecka
Wysoka komisja ocenia naszą pracę....
fot. J.Gielecka
Super chłopaki! Gratulacje!
Dodam tylko (bardzo skromnie), że wygraliśmy:)
fot. J.Gielecka
Pani Dyrektor poleciła tylko by zabezpieczyć sobie zapas papieru toaletowego...
Ale nikomu nic nie zaszkodziło. Toż to sama NATURA...
W tym miejscu pragnę podziękować Krysi z Niezłego Ziółka, która takim właśnie obiadem mnie poczęstowała w Ustrzykach Dolnych.
Dziękuję Krysiu za PASTĘ Z CHWASTA!
Pani Dyrektor dziękuję za udostępnienie fotografii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz